REKLAMıN TARiHÇESi

Reklamın tarihine baktığımız zaman ise,ilk ve orta çağlara dayandığını görürüz.Reklam fikri insanlar arasında alışverişin başlamasıyla doğmuştur.Bu dönemde reklam faaliyetleri çok ilkel bir şekilde tellallar aracılığıyla yapılmaktaydı.M.Ö 3000'li yıllar, Sondape ve Frybyiarper gibi yazarlarca reklamcılığın başlangıç tarihi olarak kabul edilir.Reklamın yayılmaya başlamasıyla markalaşma ve logolaşma,reklamda farklı mecraların ortaya çıkmasını hızlandırdı.

1450'li yıllarda matbanın bulunmasıyla reklamcılık çığır açtı.Bu
sayede el ilanları daha geniş hedef kitlelere yayılma imkanı buldu.İlk reklam afişi Londra'da 1480 yılında bir kilise duvarına asılmıştır.Bu afiş bir kitap ilanıydı.Bu uygulama,reklamcılık tarihinin ilk basılı mecrası olarak kabul edilir.Sonraki yıllarda Avrupa ülkelerinde yayılmaya başlayan gazeteler aldıkları reklamlarla birer reklam mecrası haline gelmiştir.

Başka bir tarihçi olan Frank Presbery ise,ilk ilanın Mercurius Britannicus'da 1625'de çıkan bir kitap reklamı oldugunu ileri sürmekledir.Yine de 17.yüzyılın, yeni bir medya olan basının doğuşu ile modern reklamcılığa ilk adımın atıldığı devir olduğu söylenebilir. Bilinen gazete ilanı 1525 de Almanya'da yayınlanan bir ilaç reklamıdır. Bundan tam bir asır sonra 1625 de Londra gazetelerinde ilanlara rastlanmaya başlanır ki 1650'de Londra gazeteleri çay, kahve, çikolata ilanları alıyordu.

Reklamcılığın öncülerinden Joseph Addison, 1710 yılında Tatler'e yazdığı bir mektupla, reklamcılık anlayışını şöyle açıklıyor: "Reklam yazarlığı denen büyük sanat okuyucuyu avlamak için keşfedilmiş en uygun metottur,bu sanat olmasaydı bir çok güzel şey görünemez, kaybolurdu."

Reklamın tarihçesi hakkında daha fazla bilgi için:http://www.kirbas.com/index.php?id=313

0 yorum: